RECEPTI

PROSENA SLADICA Z LEŠNIKOVO ALI MANDLJEVO KREMO

Potrebuješ:

1 lonček (npr. 1 dcl) oluščenega prosa

1/2 lončka neoluščenega prosa (prijetno hrusta, če te to moti, proso zmelješ)

5 jabolk (svežih ali posušeni krhlji)

1/2 lončka lanenih semen

1 lonček maka

10 strokov kardamoma

2 lončka rozin kot sladilo, saj ne dodajamo sladkorja

1/2 lončka brusnic

5 suhih sliv

1 limona (za lupino)

1 velika žlica cimeta

5 klinčkov

2 žlici mandljeve ali lešnikove kreme dodaš šele, ko serviraš jed. Kreme dobiš tukaj.


 

Na sliki je lončena posoda, ki je na voljo pri Poloni Zajc v Mengšu.

POSTOPEK

Proso splakneš pod vročo vodo, da spereš ven saponine, ki zavirajo prebavo. Jaz ga en dan prej namočim, ni pa nujno..

V veliki posodi (npr. 3 L lonec) zmešaš vse sestavine in naribaš limonino lupino. Kardamom, lan in mak lahko prej zmelješ v kavnem mlinčku, pa tudi neoluščeno proso, če te moti celo proso, ki hrusta.

Zaliješ z vodo (ali mlekom, npr. riževim), tako da je vse dobro zalito in še malo čez. Premešaš in preliješ v globok pekač.

Daš v pečico na 140 °C za uro in pol. Vmes malo spremljaš, da vidiš, če je dovolj tekočine, saj proso popije veliko tekočine. Po potrebi zaliješ.

Po želji na koncu lahko daš za 15 min na 180 °C, da se po vrhu malo zapeče.

Za naročilo mandljeve, lešnikove in ostalih krem piši na aleksander@heartconnection.si.

Slovenščina