TEK S ŠKRATI OB KOSEŠKEM BAJERJU

Kakšne koristi mi prinaša vadba Tek s škrati?

Živimo v času, ko večinoma uporabljamo naše možganske mišice, ne pa toliko naših telesnih. Vsi poznamo težave, če preveč delaš samo z glavo (z umom), premalo pa s telesom (s čutenjem) – hladne noge, vroča glava, zmeda, izgorelost, depresija, ni občutka smiselnosti, ni jasne usmeritve, ni čutenja sebe, svojega telesa, svojega prirojenega udobja, ugodja in užitka. Posledično iščemo užitke zunaj sebe, saj jih znotraj ne čutimo več, ker smo samo v glavi. Zunaj iščemo užitke v hrani, spolnosti, v pozornosti drugih ljudi, v nakupovanju, … pa vseeno ne pridemo do miru in zadovoljstva.

Da bi svoj življenjski slog uravnovesili, je treba več migati s telesom, se več gibati, plesati življenje, čutiti telo, njegove užitke in radosti… potem se vse uravnovesi:

  • spolnost postane globlja, prijetna in zdravilna,
  • glava se ohladi in misli postanejo bolj jasne, zato več naredimo z manj napora,
  • dobimo zdrav apetit, zdrav tek, ki nas vodi do hrane, ki je res dobra za nas,
  • življenje postane bolj stabilno in manj stresno, saj živimo s celim telesom in vsaka težava, ki pride se razporedi po telesu ter reši s celim telesom, ne pa samo z glavo,
  • začutimo, kaj si v resnici želimo in tako postanemo resnično srečni,
  • zavemo se svojega poslanstva, svojega (po)klica in začnemo delati to, v čemer res uživamo. Ne delamo več zaradi denarja in za golo preživetje, pač pa za užitek, za kreativnost, za ustvarjanje,…

Tek in meditacija za začetnike v objemu gozda

V Ljubljani ob Koseškem bajerju in gozdovih poleg bajerja (glej slike ob strani) imaš na voljo redno vadbo v naravi, sestavljeno iz razteznih vaj (elementi tai-čija, či-gonga in joge), lahkotnega teka (ali hitre hoje, če ti trenutna telesna pripravljenost še ne omogoča teka) in kratke meditacije v gozdu.

Izbrali smo najlepše okolje za vadbo v naravi. Okolica Koseškega bajerja je čudovita, saj so tam labodi, race, želve, ves čas žvrgolijo ptice… Ob bajerju je gozd prepreden s stezami, ki se vijejo med drevesi, opazujejo nas veverice, srne, zajci, miši in žvrgoleče ptice.

Kako izgleda vadba Tek s škrati?

Poglej si TV prispevek o vadbi

Predstavljaj si občutek, ko z ogrevalnimi vajami poženeš življenjsko energijo po telesu, ko se celo telo prebuja in uživaš v tem, da spet navežeš stik z vsakim kotičkom telesa.

Po lahkotnem teku (ali hoji) se ustavimo sredi gozda in se potopimo v meditativno povezanost s svojim srcem. Takrat začutiš, kako se v tebi raztaplja toplota, ki si jo nabral z gibanjem, kako toplota obliva vsak del telesa, ti prinese mir, varnost, jasne misli, zadovoljstvo, dobro se počutiš v svoji koži…

Po meditaciji se zaveš, da si svetlobno bitje in lahkotno vstopiš v nov dan.

Torej na kratko 1-urna vadba izgleda takole :

– 20 min nežnega ogrevanja, raztezanja, čutenja svojega telesa in energije
– 10 min teka ali 15 min hoje od zbirne točke do prostora za meditacijo v gozdu
– 10 min vodena meditacije v objemu dreves
– 10 min teka nazaj iz gozda do izhodiščne točke
– 10 min zaključno raztezanje, čvek, druženje,…

Za koga je vadba primerna?

Za vse, stare in mlade, za take z veliko kondicije in take, ki zmorete samo hitro hojo. Po potrebi se razdelimo v dve skupini – hitro skupino, ki teče in umirjeno skupino, ki izvaja hitro in odločno hojo.
Pomembno je, da želiš biti v stiku z naravo – z zunanjo naravo (gozd) in s svojo notranjo naravo (telo in duh). Več o tem, zakaj je gibanje v naravi tako pomembno in koristno v članku.

Z nami bo tudi psička Maruška. Tudi ti lahko pripelješ svojega psa, pričakuje se pa, da poskrbiš za iztrebke tvojega psa in za to, da se primerno vede do drugih psov in ljudi.

Kje in kdaj?

Koseški bajer ob torkih
Zbirna točka: Lesena konstrukcija ob Koseškem bajerju, Ljubljana-Koseze.
Vsak torek okoli sončnega zahoda, pred vsako vadbo preveri za točno uro vadbe.

Kaj potrebujem?

Oblečeni bodite za tek. Priporočeno je, da imate nekaj, na kar se lahko usedete v gozdu (meditacija), npr. vrečka, mala brisača…

Prispevek

5 EUR na vadbo.
Vodi: Aleksander Lah

NOVOST — možnost varstva otrok v času vadbe

Po novem je na voljo tudi varstvo otrok na igralih ob bajerju, če svojih malčkov nimate kam dati v času vadbe. Prispevek za varstvo je 5 €/otroka.

Kako se prijavim?

Prijave obvezne na aleksander@HeartConnection.si vsaj en dan pred vadbo. Vadba se izvede, če so prijavljene vsaj 3 osebe.

 

Namig!

Tukaj zveš več o tem, kako škrati skrbijo za svoje lepe zobe.